מאמרים

מסך או משחק?

"החינוך היעיל ביותר הוא לתת לילד לשחק בדברים נפלאים." (אפלטון)
"משחק הוא הדרך של הילדים ללמוד את מה שלא ניתן ללמד אותם." ( מריה מונטסורי)
"משחקים משמנים את גלגלי הגוף והשכל." (בנג'מין פרנקלין)
מאת גלעד גולדשמידט
"הסביבה המשחקית שבה נמצא הילד, צעצועיו ומשחקיו, העצמים אתם הוא בא במגע לכל אלה משמעות גדולה במובן זה. הם , כמובן יחד עם אישיותו המתפתחת של הילד יקבעו רבות את אופן ואיכות משחקו וכך את צמיחת הכוחות המתוארים. הדגש בבחירת משחקים וצעצועים רצוי שיהיה תמיד על הפעילות הפנימית של הילד עצמו. כל מה שמובא אליו במובן זה צריך להפוך על ידי הילד עצמו למשחק, לצעצוע. כוחות הדמיון של הילד צריכים להתעורר ולפעול, היצירתיות הפנימית בה ניחן צריכה להתעורר ועל הצעצועים להוות רק מעין חומר גלם ראשוני לשם כך. ככל שהתינוק ואחר כך הילד יהיו יותר פעילים, זורמים, משתנים וגמישים כך נעשה עבורם שירות טוב יותר. על הסביבה המשחקית של הילד לשרת צורך זה.

לשם כך עליה להיות כמה שיותר פתוחה, גמישה וזורמת בעצמה. רחוקה ככל האפשר מהסביבה הבוגרת והמעוצבת של האדם הבוגר. חומרי המשחק של הילד לדוגמה, צעצועיו ומשחקיו, אלה צריכים להיות כמה שיותר פתוחים ולא מעוצבים עד הסוף. במובן זה חומרי טבע: אבנים, פיסות עץ, ענפים, חול, מים, בוץ וכיו"ב הנם חומרי המשחק הטובים ביותר לגיל הצעיר. אולם הדגש אינו דווקא על הטבע – למרות שגם למגע עם חומרים טבעיים חשיבות – אלא על כך שהם פתוחים, גמישים ויכולים לקבל כל צורה ולשרת את דמיונו של הילד בהקשרים שונים וכך להשתנות לגמרי. כך גם סמרטוטים, פיסות בד, חתיכות עץ במידות, בגדלים ובצורות שונות יכולים לשרת אותה מטרה. פיסת בד יכולה להיות מלך, אחר כך להפוך ולהיות גלימה, אחר כך יער ואחר כך סוס. נדגיש שוב, הפעילות הפנימית, אותה יצירתיות אין-סופית אותה מפעיל הילד במשחקו צריכה לעמוד במרכז – על חומרי המשחק לשרת פעילות זו, ובעיקר לא למנעה.

מיותר אולי לציין שרוב חומרי המשחק שניתן לקנות היום בחנויות הצעצועים לילדים קטנים מונעים מראש אווירה משחקית מלאת דמיון ויצירתיות זו. שכן מעצם טבעם הם כבר מעוצבים וגמורים. הבובה נעשית כבר עם כל הפרטים, האיכויות ואברי האדם ולילד לא נשאר מקום לדמיונו. בובה כזו כבר לא תוכל לשמש כמלך, או כסוס, או כיער, תפקידה היחיד הוא להיות בובה, בובה מסוימת ומוגדרת מאד. וכך למעשה חוסמים חומרי המשחק המודרניים את אותה פעילות משחקית טבעית של הילד ומונעים את התפתחותה."
הציטוט באדיבות האתר אנתרופוסופיה בישראל למאמר המלא דרך הקישור המצורף http://www.antro.co.il/papers/EDU_Gilad.html

author-avatar

About מוטי אבן חן

כאשר הייתי קטן שאלו אותי מה תרצה להיות שתהיה גדול השבתי קטן. שלום לכם, שמי מוטי אבן-חן מתמיד אני זוכר את עצמי מחובר לילד שבי ואוהב ליצור ולפתח משחקי חשיבה והתפתחות המציבים אתגרים ליצירתיות ולדמיון. כיום אני מרצה לצילום סטילס, צילום ווידאו ועריכה במכללות אורט. מוטוריקה ערכת משחק להרכבה עצמית מעץ, המשפרת את היכולות המוטוריות, הדמיון והיצירתיות פותחה בעקבות התנדבותי במוסדות לילדים בעלי צרכים מיוחדים, שם התגלה בפני עולמם המיוחד ודרכי יצירת קשר עם הסובבים אותם. בתקופה הראשונה עימם חזרתי מתוסכל מאי היכולת שלי לתקשר עימם, משיחות עם מומחים בתחום, הובהר לי כי יצירת קשר עימם תצליח, רק במידה ואוכל למשוך את תשומת לבם, אם על ידי מוצר, משחק או כל משהו שיגרום להם להתעניין בו, ייצור אצלם הפעלה אינטואיטיבית ויאפשר להם לחוות הצלחה מידית. כתוצאה מהבנות אלו פיתחתי ערכות משחקים להרכבה עצמית המותאמות לצרכים שלהם, משחק הרכבה שבו יוכלו להרכיב דגמים בקלות ולהגיע מידית להשגים והצלחות. ערכת מוטוריקה פותחה תוך שימת לב לאינטואטיביות של כל ילד להכות בפטיש על קוביות עץ, והיכולת לחבר בין הקוביות על ידי פינים המותאמים לחורים בקוביות, ההצלחה לילדים הייתה מידית וכתוצאה מכך נפתחה לי הדרך לתקשורת עמם. ומכך התפתחה ערכת מוטוריקה המאפשרת להרכיב עשרות דגמים שונים מערכה יחידה. ערכת מוטוריקה מאפשרת לילדים הצלחה כבר בפעם הראשונה ויוצרת להם רצף הצלחות והנאה מכך, מכאן הדרך הייתה קצרה לפתח ערכות משחקי הרכבה, חשיבה וחברה לכל הקהלים והגילאים. הערכות עשויות בעבודת יד מעץ טבעי מלא ממוחזר, ללא צבעים וכימיקלים.